Blog

Equina Lovasbolt

Napjainkban számos anyagcserezavar gyakori a modern lófajtáknál, amelyek tüneteit gyakran összetévesztik a lótartók a ló korának előrehaladtával bekövetkező változásokkal, mint az öregedés jelei. Sok ilyen rendellenesség, mint pl A lovak Cushing-kórja (ECD, PPID), a lovak metabolikus szindrómája (EMS), az osteochondritis dissecans (OCD), a visszatérő lovak rhabdomyolysis (RER) és a poliszacharid tárolási myopathia (PSSM) is kezelhető táplálkozási szempontból a kalóriabevitel gondos szabályozásával, különös tekintettel a biztosított energiaforrásra. Bár ezeknek a rendellenességeknek nagyon eltérő etiológiájuk van, mindegyiket vagy kiváltja, vagy súlyosbítja túlzott keményítő- és cukorbevitel. Az emberekhez hasonlóan a szénhidrátokból származó kalóriák túlzott fogyasztása az egyik a mai lóállomány fő problémái. Ez a cikk áttekinti a különböző szénhidrátok szerepét lóbetegségben, és leírja a takarmányozási programokat az érintett lovak kezelésére.

 A lovak hétéves kora után már jelentkezhetnek a betegség első tünetei és sajnos több év is eltelhet, mire a betegség a tünetek halmozódásával diagnosztizálásra kerül. 

Részletek
Equina Lovasbolt

Lovak étrendéjben az omega-3 zsírsavak pótlásának előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak, így a hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó termékek népszerűsége rohamosan növekszik. Van különbség az omega-3 források között, vagy minden omega-3 zsírsav egyforma módon keletkezzik? A választ az alábbi cikkben részletesen fejtjük ki... 

Részletek
Equina Lovasbolt

Ahogy az év utolsó napja közeledik, sok lótulajdonos aggódik a szilveszteri tűzijátékok és petárdák miatt, mivel ezek hangja és fénye gyakran fokozott stresszt és pánikot válthat ki a lovaknál. Azonban néhány egyszerű intézkedéssel és odafigyeléssel a lovak számára is kellemes és nyugodt lehet az év végi ünneplés.

Részletek
Equina Lovasbolt

A lovaglás egy izgalmas és kihívást jelentő sport, azonban a biztonság az egyik legfontosabb feltétele a lovak körüli kellemes időtöltésnek. A megfelelő felszerelés kiválasztása, beleértve a gerincvédőt is, kulcsfontosságú a lovaglás során felmerülő sérülések megelőzésében. Ebben a blogbejegyzésben megosztjuk veled a megfelelő gerincvédő kiválasztásának legfontosabb szempontjait és tanácsokat.

 

Részletek
Equina Lovasbolt

A csikó születése számos kihívás elé állítja a leendő gazdát, ezért érdemes felkészülni a legrosszabb forgatókönyv eshetőségére is, hogy minden helyzetet időben felismerjünk és megfelelően reagáljunk rájuk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, mit érdemes beszerezni vészhelyzet esetére. 

Részletek

Az E-vitamin, mint  biológiai antioxidáns, segíti a sejtek védelmét a szabad gyökök okozta sejtkárosodásoktól. Fenntartja a normál izomműködést és részt vesz a motoros idegi jelek közvetítésének fenntartásában is. A lovak szervezetének egyik nélkülözhetetlen alkotója az E-vitamin.

Részletek

Mikor? Hogyan? Mennyit? Miből?
Sok első csikót váró lótartóban felmerülhetnek ezek a kérdések teljesen jogosan, hiszen a vemhes kanca helyes takarmányozása az egyik legfontosabb alappillére az egészséges csikó születésének, az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése már az anyaméhben megkezdődik.

Részletek

A lótartók körében az egyik legérzékenyebb téma, amellyel szinte mindenki a lovak tartása során biztosan találkozik legalább egyszer. Cikksorozatunkban pontról pontra végig vesszük a ló anatómiai sajátosságaival kiegészítve a kólika okait, megelőzési és kezelési lehetőségeit.
Tarts velünk és legyél felkészült, ha baj történne!

Részletek