A legjobb lótakarózási tippek-hogyan ne csináld!

A legjobb lótakarózási tippek-hogyan ne csináld!

A lótartók nagy része a lovas pályafutásuk során legalább egyszer belefut a lovak takarózásának problémájába. Ha te is ebben a cipőben jársz, olvass tovább és segítünk megválaszolni kérdéseidet.

1- figyeld az időjárás jelentést

A hűvösebb éjszakák beköszöntével legyél naprakész az elkövetkező napok időjárás viszonyaival.  Figyeld lovad viselkedését, különösen, ha idősebb, soványabb vagy épp betegségből felépülő, meggyengült immunrendszerű lóról van szó, mert könnyen előfordulhat, hogy nem viseli olyan jól a hideget, mint egészséges társai. Amennyiben azt tapasztalod, hogy lovad hátsó lábai vagy akár egész teste remeg és láthatóan diszkomfort érzete van, ne várj túl sokat és takard be. Jó, de milyen vastag takarót válasszak?

2 –  megfelelő vastagság

A megfelelő lótakaró vastagság számos tényezőtől függ. Fontos kérdés, hogy milyenek a ló tartási körülményei. Éjjel-nappal legelős, éjjel bokszos és nappal karámos vagy csak bokszos tartásban lévő lóról van szó. A másik legfontosabb tényező az adott ló terhelési intenzitásának megítélése. Mennyit dolgozik a ló? milyen igénybevételnek van kitéve? Lovas sportra, mezőgazdasági munkára vagy hobbira van használva? Az igénybevételtől függően nyírva van-e a téli időszak alatt?

Ezen kérdések megválaszolása után már egyszerűbben el tudjuk dönteni, hogy milyen vastagságú takaró lesz az ideális választás. Pár példán keresztül ismertetjük az egyes takarózási alternatívákat.

Éjjeli hőmérséklet 10°C felett – nappal 20°C körül
Tipikus tavaszi és őszi időjárás, a szőrváltás időszaka. Ebben az időszakban  érdemes elkezdeni a lovakat a téli bunda növesztésének megelőzése érdekében. Különösen ajánlott az idősebb, soványabb, nehezen hízó és könnyen súlyt vesztő lovakat elkezdeni takarni, ezzel megelőzve a jelentős mértékű kondícióvesztést, amivel utána az egész tél folyamán küzdhetünk. A sportlovakat is ebben az időszakban kezdik a lótulajdonosok takarni. Ideális választás az éjjel bokszban lévő lovak esetében a vászon takaró.  Az általunk ajánlott vászon takarók kínálatát ide kattintva találod.

 5-10°C között
A hőmérséklet csökkenésével érdemes egy robosztusabb takarót választani.  Éjjel-nappal kint élő lovak esetén béleletlen karámtakaró, polár béléses karámtakaró és 100g karámtakaró opcionális a ló igényeitől függően. Nyírt, illetve szőrt nem növesztett lovak esetében, polár béléses vagy 100g  béléssel rendelkező karám- vagy istálló takaró az ideális választás. Alacsonyabb hőmérséklet vagy extra fázós ló esetén pedig szóba kerülhet a 200g vastagsággal rendelkező takaró is. 

0°C alatt
Téli bundával rendelkező lovaknál, amelyek jól viselik a hideget elegendő egy 200g vastagságú takarót választani. Nyírt és fázós lovak esetében 300g vagy 400g vastagságú takarót ajánlunk. 

Hogyan ne csináld?
Ne vidd túlzásba a takarózást! A lovak nagyon nagy részének egészségügyi okokon kívül nincsen szüksége takaróra. Érdemes mindig 1-1 tartalék takarót tartani otthon vész esetére, ha elszakadna, átázna az aktuálisan használt takaró. Vigyázz azonban, ne ess át a ló túloldalára sem! Ha már elkezded takarni lovadat és éjjel-nappal kinti tartásban tartod egy-egy nagyobb esőzés és az idő melegedésével egyidejűleg naponta akár többször ellenőrizni kell, hogy nem ázott-e át vagy nem izzadt-e a takaró alá a lovad, mert ha rajta felejted komoly betegségekkel is számolhatsz!

3 – karám vagy istálló takaró. Mi a különbség?

Az ördög a részletekben rejlik. A  lovak takarózásának egyik sarkalatos pontja, amely körül számos lótartónak kérdései merülhetnek fel, hogy mi a különbség a karám és az istállótakaró között?  Tegyük tisztába a dolgokat!
 
Karám takaró
Istállótakaró
Vízállóság
igen
nem
Szakítószilárdság
600-1800 D
0-600 D
Tartási körülményekhez alkalmas:
nappal karám-éjszaka boksz, éjjel-nappal karám vagy legelő
nappal karám-éjjel boksz, éjjel-nappal boksz (eső esetén ne hagyjuk a lovat kint ázni istállótakaróban!)

4 – mérj pontosan!

Screen Shot 2016 02 24 at 12.49.01 PM large

Ahány márka annyi mérettáblázat létezik a lovas takarók tekintetében is, azonban egyszerűen kiigazodunk a takarók világában, ha az alábbi módszert választjuk lovunk takaró méretének megállapításához.

Fogj egy flexibilis mérőszalagot (amennyiben nincs kéznél mérőszalag ezt fonallal is megteheted) és az egyik végét rögzítsd lovad marjának kezdeti pontjához és a gerinc vonalát követve húzd végig a farokrépa kezdetéig. Ezt a “martól farig” méretet adják meg a lovasboltok.

Hogyan ne csináld?
Ne próbálj a lovad hátának pontos mérésének kikerülésével időt spórolni, mert hosszú távon rosszabbul jársz! A túl nagy méretű takaró akár életveszélyes is lehet lovad számára (lecsúszik, beleakad a ló a földön fekve és nem tud kiszabadulni, bepánikol és komoly sérüléseket szerezhet!), ráadásul egy megfelelő takaró méret választással megnövelheted a takaró élettartamát is.

5 – pántok mindenhol

Bár apróságnak tűnnek a takarón, de mégis a pántok és csatok jelentik a takaró lelkét. Ezek nélkül pillanatok alatt a földön landolna a takaró. Rendszeresen ellenőrizd, hogy megfelelően vannak beállítva és bekapcsolva a takarószügynél lévő, hasnál lévő kereszt és a combnál lévő pántok.  Ezek kicsatolódása is a takaró szakadását okozhatja. A szügynél lévő csatokat érdemes a csat részével befele csatolni, hogy elkerüljük, hogy bármibe elakadjon,  ugyanis baleseteket is okozhat a csatok elakadása.

Hogyan ne csináld?
Ne húzd túl szorosra a hasnál lévő pántokat, mert diszkomfortot okozhat a lónak. A túl szorosra húzott szügynél lévő csatok kidörzsölhetik a váll és szügy részt, valamint korlátozhatják lovad mozgását, ezért ezek túlhúzása sem ajánlott.

6- tartsd tisztán!

A takaró szezon (tavasztól őszig) végeztével mosd ki az összes lótakarót és szőrtelenítve, kimosva, a karám takarókat impregnálva csomagold el a következő szezonra. A takarók rendszeres tisztán tartásával egyszerűen megbízhatod a kifejezetten lótakarók és egyéb lófelszerelések mosásával foglalkozó vállalkozásokat (mint például a Lovasmosoda vagy a Lótakaró mosás)  is. Ezt kifejezetten ajánljuk, ha idő közben sikerült lovadnak elszakítania a takarót, mert a lótakarók mosásával egyidejűleg meg is javítják takaródat, így két legyet üthetsz egy csapásra!

Hogyan ne csináld?
Alapvető hiba, ha a takaró szezon után koszosan félrerakod a következő szezonra a takarókat. Gondolj csak bele mennyi szőr, elhalt bőr, baktérium és egyéb szennyezőanyagot rejthet az egész télen használt takaróba. Te felvennéd az előző tél óta mosatlanul szekrényben álló kabátodat? Ugye, hogy a válasz egyértelműen nem. Ne tedd ezt lovaddal sem!