Az Omega 3 szerepe a lovak takarmányozásában - az olajokról bővebben

Az Omega 3 szerepe a lovak takarmányozásában - az olajokról bővebben

Lovak étrendéjben az omega-3 zsírsavak pótlásának előnyei egyre nyilvánvalóbbá válnak, így a hosszú szénláncú zsírsavakat tartalmazó termékek népszerűsége rohamosan növekszik. Van különbség az omega-3 források között, vagy minden omega-3 zsírsav egyforma módon keletkezzik? A választ az alábbi cikkben részletesen fejtjük ki... 

Equina Lovasbolt

Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a lovak étrendjében, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja a önállóan előállítani. Az omega-3-nak három fő formája van: alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA). A szervezet az ALA-t EPA-vá és DHA-vá alakítja, de ez a folyamat emlősöknél nem hatékony*. Emiatt az EPA és DHA megfelelő forrásának megtalálása segít növelni az omega-3 zsírsavak mennyiségét a szervezetben.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek az olyan állapotok kezelésében, mint a légúti gyulladás, az ízületi gyulladás és a rossz spermaminőség méneknél. „Azt is tapasztaltuk, hogy az omega-3 zsírsavak nagyon hasznosak a bőrbetegségek kezelésében” – teszi hozzá Kathleen Crandell, Ph.D., a Kentucky Equine Research (KER) táplálkozási szakértője. Az EPA és DHA bevitele részben helyettesítheti az omega-6 zsírsavakat a sejtmembránokban, csökkentve a gyulladásos választ**.

Ne feledje, fontos egyensúlyba hozni az omega-3 zsírsav-bevitelt az omega-6-éval, mivel a kettő együtt működik az immunrendszer megfelelő működéséért és a sejtmembrán szerkezetéért. Az ideális egyensúly lovaknál jelenleg még nem ismert, azonban embereknél a legújabb ajánlások szerint az omega-6:omega-3** beviteli aránya 5:1 és 10:1 között van.

Az omega-3 zsírsavnak különböző forrásai vannak. Az ALA általában megtalálható a növényi olajokban, lenmagban, lenmagolajban, chia magban, leveles zöld zöldségekben, legelőben és a szénában is. Az EPA és a DHA a halakban, algákban és hínárokban 

Halolaj
A hidegvízi halak az EPA és a DHA gazdag forrásai. A KER a környezetet és az ízletességet szem előtt tartva fejlesztette ki az EO-3-at menhaden olaj felhasználásával, menhaden halból, amely bőséges, fenntartható, alacsony higanytartalmú forrás. A halolaj illata elijesztheti a lovakat, ezért az EO-3 szagtalanított, és hozzáadott ízesítőszert tartalmaz, amelynek köszönhetően a lovak könnyen elfogadják takarmányba adagolva. 

Csukamájolaj
Az omega-3 zsírsavak másik forrása a csukamájolaj, amely, ahogy a neve is sugallja, a csuka májából származik. A csukamájolaj valamivel kevesebb EPA-t és DHA-t tartalmazhat, mint a halolaj, amely általában húsból származik. A halolajjal ellentétben a csukamájolaj nagy koncentrációban tartalmaz A- és D-vitamint*. A túlzott A-vitaminról ismert, hogy születési rendellenességeket okoz, ezért kerülendő a vemhes kancák táplálékában.

Növényi források
Míg az olyan források, mint a lenmag és a chia gazdagok ALA-ban, a szervezet azon képessége, hogy ALA-t EPA-vá és DHA-vá alakítsa, korlátozott lehet. A növényi olaj népszerű kiegészítője a lovak étrendjének, különösen az extra kalóriákra szoruló lovak esetében. Egyes növényi olajok azonban nagy mennyiségben tartalmaznak omega-6 zsírsavat, és gyakorlatilag nem tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ami potenciálisan megzavarhatja az omega-6 és az omega-3 közötti bevitel egyensúlyát.

Az EO-3 zsírtartalmának 25%-a EPA és DHA, míg körülbelül 3%-a omega-6. Így az EO-3 kiváló lehetőség az EPA és DHA bevitel növelésére, különösen a magas gabonatartalmú étrendet fogyasztó lovak vagy gyulladásos betegségekben szenvedők számára. Az omega-3 zsírsav-kiegészítés mérlegelésekor fontos értékelni az EPA és DHA tartalmát. Az EPA és a DHA fontosak a gyulladások kezelésében és az immunrendszer támogatásában, valamint segítenek fenntartani az omega-3 és omega-6 zsírsavak étrendi egyensúlyát.

 

 

*Warren, L.K. and Vineyard, K.R. 2013. Fat and fatty acids. In: Equine Applied and Clinical Nutrition. pp 136 – 155. Geor, R.J., Harris, P.A. and Coenen, M., Eds. Saunders Elsevier. New York, NY.

**Nutrient Requirements of Horses, 6th Edition. 2005. Fats and fatty acids. National Academies Press, Washington, D.C. pp. 44-53.