Hidegen sajtolt lenmagolaj amely ALA – A linolénsav (mely egy Omega-3 zsírsav) tartalmú, ez az egyik legfontosabb esszenciális zsírsav. Számos biokémiai reakcióban játszik szerepet, beleértve az immunrendszer működését, az állóképesség javítását, valamint a szív-és érrendszerre, a szaporítószervekre és idegrendszerre gyakorolt előnyös hatását. Javítja a bőr és szőr kondícióját valamint hasznos emésztést segítő anyag.
A lenmag az egyetlen olaj mag, amely hasonló arányban tartalmazza az omega–3 és omega–6 zsírsavakat, mint a fű. Ez az arány kb 4: 1. Lenolaj körülbelül a 58% omega–3 és 14% omega–6 zsírsavat tartalmaz. (A rizskorpa és napraforgó olajokban túl magas az omega-6 tartalom, emellett a napraforgó olaj nem tartalmaz omega–3 zsírsavakat.)
Az Omega-3 zsírsavak, esszenciális zsírsavak, 3 fő típusa az alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA).
Az Omega-3 zsírsavak közül az ALA, vagyis alfa-linolénsav a legelterjedtebb, immunrendszer erősítő, ízületeket és az ízületi szalagokat támogató, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint támogatja az emésztőrendszer működését is. Omega-3 zsírsav található a friss fűben, de már nem található meg a szénában, ezért etetésük télen különösen ajánlott.
A lenmagolaj nem csak gyönyörű, fényes szőrzetet eredményez, hanem segít több bőrprobléma kezelésében is, mint pld. a nyári ekcéma (SSRD).